Lőrincz M. Ákos

Lőrincz M. Ákos

Rezidens orvos, immunológus

Ákos szerint a fejlődés érdekében le kell bontanunk az orvostudományt körbevevő falakat; a klinikusok és kutatók valamint az orvosok és a társadalom közötti gátakat. Ennek szellemében dolgozik egyszerre belgyógyász rezidensként a Fejér megyei Szent György Kórházban, és kutatóorvosként a Semmelweis Egyetem egy kicsi, de elszánt kutatócsoportjában. Ez a felfogást a munkacsoportjának összetétele is tükrözi. Aneszteziológus szakorvos, klinikai mikrobiológus, élettanász professzor és orvostanhallgató közösen dolgozik egy olyan diagnosztikai módszeren, amellyel az eddigiekhez képest sokkal gyorsabban választhatjuk ki az életmentő antibiotikumot.

A gyors és helyes diagnosztika nagyobb esélyt jelent a gyógyulásra. Ákos célja kutatási projektjével egy olyan módszer kifejlesztése, amely az eddigi klinikai gyakorlathoz képest sokkal gyorsabban ad megbízható eredményt. Jelenleg a módszertan tökéletesítésén és a preklinikai vizsgálatokon dolgoznak. Ennek a kezdeti szakasznak lezárásaként, 2017 végére szeretnék az új módszert igazoló kutatási eredményeket egy nemzetközi szakfolyóiratban publikálni. A következő lépés a módszer klinikai mintákon történő kipróbálása.

„A célzott antibiotikum-választás nagyon fontos a bakteriális fertőzéses megbetegedéseknél, hiszen növeli a túlélés esélyét, lerövidíti a gyógyulás időtartamát, csökkenti a terápia káros mellékhatásait, a multirezisztens baktériumok elterjedését és az ápolási költségeket is. A mai orvosi gyakorlatban a fertőzés felfedezése után 3-4 nap elteltével tudunk csak célzott antibiotikum terápiát indítani, addig majdnem teljesen vaktában tüzelünk a legerősebb és legdrágább gyógyszerekkel, nem kímélve a beteg saját szerveit sem. Azon dolgozunk, hogy legalább negyedére csökkentsük azt az időt, amíg eljutunk a célzottan adható antibiotikumhoz. Ha ez sikerül, akkor nagyon sok elesett állapotú betegnek adhatunk esélyt az életre a jövőben.”

Hogyan segíthetsz, hogyan kapcsolódhatsz? 

Kutatásuk első fázisát, a laboratóriumi baktériumokon elvégzett preklinikai teszteket szeretnék 2017. májusára lezárni és eredményeiket publikálni. Ez a sikeres publikáció nyithatja meg a teret a munka második fázisának, amikor betegekből származó "valódi" baktériumokon tesztelhetik módszerüket. Rövid és hosszú távú céljaik eléréséhez az alábbiak kiemelt segítséget jelentenének: 

  1. Bármi, ami felhívja a figyelmet az alapproblémára, az antibiotikum-rezisztencia terjedésére és a célzott antibiotikum terápia szükségességére. Bár a kutatásuk kecsegtet némi sikerrel e téren, de legalább ilyen fontos lenne, hogy felhívjuk a figyelmet a fölösleges antibiotikum használat káros következményeire.     
  2. A kutatásukat lényegesen felgyorsíthatná, ha automatizált ’áramlási citométeren’ tudnának méréseket végezni. Sajnos egy ilyen eszköz beszerzése roppant költséges, de már az is nagy segítség lenne, ha hozzáférésük lenne egy ilyen eszközhöz, vendégmérések végzésére.