Fehér Bori

Fehér Bori

Építész, szociális designer

Fehér Bori építész, szociális designer, a MOME EcoLab Fenntarthatósági kutatócsoport vezetője. A Bódvaszilasi Általános Iskolával közösen létrehozott Felhőgyár innovációs design műhely keretén belül azért dolgozik, hogy mélyszegénységben élő gyerekek fiatal designerekkel, építészekkel, fotográfusokkal és grafikusokkal együtt végezhessenek kreatív alkotómunkát, ezzel segítve a résztvevők személyes jövőképének fejlődését.

Mióta 2012-ben elkezdte tevékenységét a Bódva-völgyében, hallgatóival és kollégáival arra keresi a választ, hogy a design milyen módon képes új perspektívát nyitni hátrányos helyzetű közösségek számára. Célja, hogy egy olyan teret alakítson ki a Bódva völgyében, ahol a fővárosi designer és mélyszegénységben gyerek a helyiekkel együttműködve, hosszú távon, a megszokott oktatási keretektől eltérő módon tanulhat egymástól és a design segítségével megoldási lehetőségeket kereshetnek valós társadalmi problémákra.  

Támogatókat és szakmai partnereket keresünk projektünk fejlesztéséhez.
 
A Felhőgyár innovációs design műhely egyelőre rendszeres jelenlétünkben nyilvánul meg. Ez most egy szellemi műhely, ahol együtt alkotunk fiatal tervezőkkel, MOME-s diákokkal és a helyi gyerekekkel, befogadóként a Bódvaszilasi Általános Iskola termeit használhatjuk, az iskola udvarát fejlesztjük, mellette folyamatosan bővítjük a tevékenységi körünket. 
 
Célunk a fizikai jelenlét folyamatos biztosításának érdekében egy állandó HELY létrehozása, ahol a műhelymunkán túl, workshopokat, képzéseket és eseményeket szervezhetünk, tevékenységünket kiterjesztve a szélesebb helyi közösség felé. Egy olyan kisérleti tér fejlesztése a terv tehát, ami az alaposan megtervezett működési modell segítségével adaptálható más, hasonlóan hátrányos helyzetű térségek számára.