Antal Miklós

Antal Miklós

Ökológiai közgazdász

Miklós az ELTE kutatójaként a környezeti fenntarthatóság kérdéskörét vizsgálja energetikai, klímapolitikai, gazdasági és kommunikációs szempontból. Korábban a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasaként, a Barcelonai Autonóm Egyetem posztdoktoraként, valamint a Közép-európai Egyetem kutatójaként tevékenykedett. Mérnök-fizikusként végzett a Műegyetemen, majd közgazdaságtanból és menedzsmentből doktorált.

Fenntartható-e a gazdasági növekedés? Ha nem, milyen alternatíváink vannak? Ezekre a kérdésekre keresi a választ annak érdekében, hogy a környezeti és gazdasági célok egyaránt elérhetőek legyenek. Mivel véges bolygón végtelen növekedés nem lehetséges, célja olyan stratégiák kifejlesztése, melyek gazdasági növekedés nélkül is képesek jólétet teremteni. Bár a növekedés alapú modell sok pozitív változást hozott, mostanra világossá vált, hogy korunk számos környezeti és társadalmi problémája a jelenlegi gazdasági rendszer működési elveiből adódik.

Hogyan kapcsolódhatsz?

Fontosnak tartjuk, hogy minél többen elfogadják az alapvető társadalmi, gazdasági és életmódbeli változások szükségességét, illetve hogy megteremtsük a közös gondolkodás fórumait. Egy olyan értelmiségi hálózatot szeretnénk létrehozni, amelyik képes a gazdasági növekedésen alapuló rendszertől való elszakadás komplex kérdéseit sokféle szempontból átgondolni és megvizsgálni, a közös gondolkodás eredményeivel kapcsolatban pedig hatékonyan tud kommunikálni. Terveink szerint a következő évben elkészülnek olyan újságcikkek, kisfilmek, előadások és projektek a témában, melyek képesek megragadni egyes döntéshozók, tanácsadóik és a szélesebb közönség figyelmét is.

Olyan partnereket és támogatókat keres, akik segítségével:

1. Első lépésként egy kb. 3 perces kisfilmet szeretnénk készíteni, mely közérthető áttekintését adná a témának. A tartalmilag már összeállított videó elkészülését eszközökkel, munkával vagy pénzzel lehet támogatni. Amikor elkészült a film, akkor a terjedését a médiában való megjelenési lehetőségekkel lehet elősegíteni.

2. Második lépésként egy munkaidővel kapcsolatos kutatási projekt támogatásán keresztül lehet bekapcsolódni. Azt fogjuk felmérni, hogy milyen feltételek mellett lehet reális opció a multinacionális cégek dolgozóinak körében a fogyasztás állandó növelése helyett több szabadidőt választani (pl. fizetésemelés helyett több szabadnapot kérni és kapni). A projekthez informatikai támogatás, a kérdezőbiztosok számára fizetés és céges kapcsolatrendszer szükséges, ezekkel lehet segíteni.

3. Harmadrészben a pozitív vízióba illeszkedő gondolatok és kezdeményezések számára szeretnénk létrehozni egy olyan online platformot, amely ezeket láthatóvá teszi és bemutatja. Ez egy olyan kommunikációs felület - valószínűleg blog - lesz, ahol a megjelenő anyagok minden esetben valamilyen fontos fenntarthatósági kérdésre hívják fel a figyelmet, illetve rámutathatnak a kívánatos fejlődési irányokra. A főbb témák tematikusan rendezve jelennek meg, újságíróknak, társadalmi véleményformálóknak és politikai pártoknak nyújtva értékes adatokat, információkat és persepktívákat. Mintául a német "energiaforradalom" blogja, az http://energytransition.de szolgál. Bekapcsolódni a blog tartalmi és formai kialakításában való részvétellel, a kétnyelvűség miatt fordítási segítséggel, illetve az oldal marketing támogatásával lehetséges.

Bővebb információ:

Tim Jackson: Prosperity without growth (TED talkbook)

Matthieu Ricard (TED talk)

Nic Marks (TED talk)

Miklós Antal (TED talk, article on open questions of running economies without growth, article on one crucial question: how to create jobs in a growth-constrained world?)