TEDxDanubia Cafe 2011

2011-09-23 Uránia, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.
Térkép

Kultúrák párbeszéde

 

Ha határaink átlépése a cél, ha igazi kalandra és valódi felfedezésre vágyunk, akkor át kell kelnünk a kultúrák között húzódó határvonalakon. Valódi, élő kapcsolatot kell teremtenünk másokkal, emberekkel és gondolatokkal, akik és amelyek segíthetnek bennünket abban, hogy másképp vagy más szemszögből lássuk vagy tapasztaljuk meg a világot. A 21. század elején ezen sok tekintetben múlhat fejlődésünk, sikerünk, sőt életminőségünk is. Ezért adtuk a TEDxDanubia Café 2011 rendezvénynek a „Kultúrák párbeszéde” címet.

Hol bukkanhatunk ilyen kulturális határokra? Persze vannak, amelyek egybeesnek geopolitikai határokkal, de távolról sem az összes. Úton-útfélen szubkultúrák néznek egymással farkasszemet, valódi párbeszéd hiányában, ellenségesen vagy lekicsinylő értetlenséggel méregetve egymást. Legyen az a klímaváltozás, a dohányzás, etika és politika, a kisebbségek története, vallás és tudomány, víz és föld témája, ahová csak nézünk, mindenhol szakadékokat találunk. S nem is juthatunk előrébb, nem találhatjuk meg a kiutat, ha nem építünk hidakat és nem lépünk túl az ellentéteken. Ez viszont csak a felfedezésen és egymás érdemi megértésén keresztül történhet meg. Persze sokan tévednek, de ez nem jelenti azt, hogy valakinek – bárkinek is – a teljes igazság a birtokában lenne.

A TEDxDanubia Café 2011 alkalmával e törésvonalakra, a változás és a változtatás lehetőségére és négy különleges témára összpontosítottunk:

Helyszín