TEDxConversations Program

TEDxConversations Program

A programról

A TEDxConversations program fő célja, hogy hozzájáruljon a hazai párbeszédkultúra fejlődéséhez. A program legfontosabb elemei a résztvevők által szervezett beszélgetések, melyek közös jelenünk és jövőnk szempontjából megvitatásra érdemes témákat dolgoznak fel csoportos, konstruktív párbeszédek által. 

A programban résztvevők feltett szándéka, hogy az eseményeket - a TED szellemiségéhez hűen - a szabad, értelmes és nyitott felfedezés, a megértés vágya hassa át, hogy azok közös útkeresésünkről, igazi kérdésekről és pozitív összegű játszmákról szóljanak, tisztán és hátsó szándékok nélkül. 

Alapvető célunk, hogy az eseményekre meghívott vendégek mindegyike árnyaltabb és részletgazdagabb elképzeléssel távozzon az adott témáról, mint amivel érkezett. Hiszünk abban, hogy az érdemes témák több szempontból történő megvizsgálása és a konstruktív vita-módszerek alkalmazása révén fokozatosan színvonalasabbá válik majd a hazai párbeszéd- és vitakultúra.

A TEDxConversations programot 2016-ban indítottuk 30 TEDster számára, és egy év elteltével újra jelentkezőket keresünk. A program keretében nagyköveteink évente négy, előre megállapodott időpontból szabadon választva három alkalommal egyfajta "TEDx Szalont" szerveznek: informális, baráti hangvételű összejöveteleket célzott, izgalmas beszélgetésekkel.

Amellett, hogy önállóságukat megtartva szerveznek TED szellemiségű eseményeket, közös történetünk részeseiként a TEDx kultúra nagykövetei lesznek, hasonlóan a TEDx események szervezőihez. Nagyköveteink két évig maradhatnak a program részesei, így mindkét évben az előre megbeszélt 4 időpontban beszélgetéseket szerveznek a TEDxDanubia csapat segítségével, irányításával. Ezt követően erre a tapasztalatra építkezve tovább is léphetnek majd önálló TEDx szalonok megszervezésének irányába, amennyiben szeretnék - a TED jóváhagyását és TEDx esemény szervezésére jogosító engedély igénylését követően. Célunk ezzel az, hogy a vitakultúra fejlesztésén túl országszerte egyre több TEDx esemény alakuljon ki, melyek a TED által vallott értékek mentén foglalnak állást - és elkötelezettek saját szűkebb értelemben vett környezetük jobbításáért. 

Kinek szól?

A TEDxConversations középpontjában olyan TEDx nagykövetek állnak, akik szívesen indulnak barátaikkal együtt felfedező útra, akik szövetkeznek velünk arra, hogy értelmes dolgokról értelmes párbeszédeket folytassunk, s hiszik, hogy érdemes a kultúrát, amelynek részesei vagyunk egy ilyen irányba formálni

A Conversations alkalmakról 

Tartalom: A TEDxConversations események szervezése kapcsán szinte teljes az önállóság. Csupán annyit kérünk, hogy a beszélgetés közös kiindulópontjaként az a téma / kérdésfelvetés szolgáljon, amit az általunk felkért hazai vagy nemzetközi gondolkodó hoz az "asztalhoz". Hogy milyen irányba kanyarodik, mi lesz fontos és lényegi a téma kapcsán, hogy egyetértünk-e a kérdésfeltevés módjával vagy fókuszával, az már mind szabadon alakítható.

Forma: A helyszín és a kontextus is teljes egészében a szervezőktől függ: borozás, vacsora, tea vagy bármi más, otthon vagy nyilvános helyen, mind-mind saját választás. Az is csak elhatározás (és szervezés) kérdése, hogy saját, külön előadásokkal vagy bármi mással gazdagodik-e a program.

Alapelv: Csak annyit kérünk mindenkitől, azt viszont nagyon, hogy a TED szellemiségéhez maradjon hű. Hogy az eseményt a szabad, értelmes és nyitott felfedezés, a megértés vágya hassa át, hogy közös útkeresésünkről, igazi kérdésekről és pozitív összegű játszmákról szóljon, tisztán és hátsó szándék nélkül. Ilyen alkalmakkor nincs helye a pártpolitikai, vallási vagy üzleti céloknak vagy platformoknak, még burkoltan, áttételesen sem. Bármi ilyen azonnali kizárást von maga után.

Időpontok: A 2017-18-es évben a négy tervezett dátumból minimum három alkalommal kell beszélgetést tartani. A dátumok és idei témák a következők lesznek:

2017. szeptember 22.  - Életen át tartó tanulás - Mit kellene tanulnunk és kitől?

2017. november 24. - Globalizáció - Áldás vagy átok?

2018. február 9. - Mit hoz a technológia fejlődése, és hova vezet?

2018. április 20. - Férfi és női szerepek a 21. században

Hogyan csatlakozhatsz a beszélgetésekhez?

Nagyköveteink közül páran publikusan is meghirdetik Conversations-beszélgetéseiket. Ehhez kérlek lépj kapcsolatba a szervezőkkel (az oldal aljára görgetve, fényképpel is szereplő Nagyköveteinkkel).

Nagyköveteink

(2016/17)

AratóÁrpád
BaloghRóbert
Bernáth-ZemenszkyKitti
BölcsföldiAnna
BorisszaKitti
BorsiCsilla
Csányi-NagyKatalin
CsutkaIstván
Dr KántorIrén
Dr. CsányiCsaba
dr. F. TóthGabriella
Gazdag KingaOrsolya
GrószJudit
HaászGábor
HalászÁgnes
HollósiDomonkos
JókayTamás
LengyelAnna
LukácsLajos
MaiorEnikő
MajorosKatalin
MihalikJudit
PánczélFerenc
SághyKrisztina
SebőkAndrás
SvihranClaudia
SzabadosAndrea
SzabóZsófia
SzabóVeronika
SzarkaDorottya
Székely-KővágóTünde
SzénásiZsolt
SzendiZsuzsa
SzűcsGyörgy
TóthMiklós
VassVilmos

 

(2017/18-ban csatlakozott Nagyköveteink)

Balogh Eszter
Balogh Áron István
DávidAndrás
Endrődy Eszter
Faludi Orsolya
GyarmatiDóra
HajnalÁdám
Korpa Jutka
Korsós Borbála Erzsébet
Krajcsovics Martina
Mandel Kinga
Oláh Evelin Orsolya
Paukovics Gábor
Rudolf Annamária
SzabóValéria
Szmoradné Tóth Erika
TálasCsenge
TörökBalázs
Vizaknai Erzsébet
Zsódi Viktor

A TEDxConversations Program Nagykövetei

 • Csutka István
  Csutka István
 • Dávid András
  Dávid András

  Dávid AndrásDávid András

  Dávid András Filmes, TV-s operatőr, rendező, producer - voltam. Mostanában pedig könyveket írok. Mindez olyan művészeti ág, vagy ha jobban tetszik szakma, ahol a közlésért, a kommunikációért dolgozunk.

  A TEDxConversation beszélgetései során mindez interaktívvá válik, ezért szeretem. Valak...

 • F. Tóth Gabriella
  F. Tóth Gabriella

  F. Tóth GabriellaF. Tóth Gabriella

  TEDxConversations program Nagykövete, Ayurvédikus jógatanár és Coach

  Mindig is a kreatív dolgok érdekeltek és az emberek közötti kommunikáció. Mivel a jogász szakmában ezt nem igazán találtam meg, éles kanyarral átváltottam a jóga világába, ahol nagyszerűen megélhetem az ...

 • Faludi Orsolya
  Faludi Orsolya

  Faludi OrsolyaFaludi Orsolya

  Szociológusnak tanultam és talán a mai napig annak tartom magam, de az élet úgy hozta, hogy az elmúlt pár évet a telekommunikáció és a pénzügyek világában töltöttem. Nagyon érdekel az, hogy hogyan hat a világunkra a technológia fejlődése, milyen lesz ennek fényében a jövőnk és hogyan tudjuk...

 • Gyarmati Dóra
  Gyarmati Dóra

  Gyarmati DóraGyarmati Dóra

  Vallom, hogy a hétköznapok minőségét a változára való képességünk határozza meg, na de mi is az a változásra való képesség?

  Új gondolatok meghallgatása, más szemszögek megvizsgálása, kommunikáció,felismerés, tanulás és persze hosszú- hosszú folyamatos fejlődés!

  A TED beszélgetések...

 • Jókay Tamás
  Jókay Tamás

  Jókay TamásJókay Tamás

  Jókay Tamás vagyok, Szentendrén élek. Hiszem, hogy csak egymás meghallgatása és megértése által lehetünk jobbá. Úgy vélem, manapság ez különösen fontos. Ezért döntöttem úgy, hogy csatlakozom ehhez az új kezdeményezéshez. Remélem, legalább a szűk környezetemben el tudok indítani egy kicsi változás...

 • Korpa Jutka
  Korpa Jutka

  Korpa JutkaKorpa Jutka

  Végzettségemet tekintve pedagógus vagyok, egy szabadidő egyesületet vezetek 16. éve. Sok mindennel foglalkozom, egyensúlyozom a család és a munka között. Szeretek beszélgetni, új nézőpontokat megismerni.

  Következő téma:

  Mit hoz a technológia fejlődése, és ...

 • Lukács Lajos
  Lukács Lajos

  Lukács LajosLukács Lajos

  Ki vagyok? Vállalkozó, innovátor, mentor, informatikai, és MBA végzettséggel, informatikai, banki, telekom, és egészségügyi üzleti területeken szerzett, start-up, oktatói, tanácsadói és vállalkozói tapasztalattal. Többször építettem fel nulláról sikeres cégeket, amelyek adott területen úttörő tev...

 • Mihalik Judit
  Mihalik Judit

  Mihalik JuditMihalik Judit

  TEDx Conversations, Mátray-kör

  Mihalik Judit vagyok, hivatásos kérdező. Tanultam bölcsészettudományokat, jogot, diplomáciát, jelenleg a Corvinus egyetemen doktorálok. Televíziós szakemberként, tanácsadóként és felsővezetőként dolgoztam korábban, ma független konzultánsként.

  A Má...

 • Oláh Evelin Orsolya
  Oláh Evelin Orsolya

  Oláh Evelin OrsolyaOláh Evelin Orsolya

  Minden találkozás lehet ajándék, soha nem tudhatjuk, hogy milyen hatással vagyunk/leszünk egymásra. Különálló, kincses szigetként közeledünk egymáshoz, felfedezőként méregetjük a velünk szemben álló felet, mérlegeljük a veszélyeket és a lehetőségeket. A csoda akkor történik meg...

 • Sághy Krisztina
  Sághy Krisztina

  Sághy KrisztinaSághy Krisztina

  kommunikációs szakember, tréner (sales/design)
   
  Hiszek abban, hogy szükségünk van egymásra, hogy sokat segít, ha megvitatjuk a problémáinkat, ezáltal megértjük önmagunkat és másokat is és így sokkal élhetőbbé tehetjük az életünket.
  ...
 • Sebők András
  Sebők András

  Sebők AndrásSebők András

  Mindig is inspirálónak találtam a TED-es beszédeket, gondolkodó embereknek láttam az előadókat. A TEDx Conversations  programba azért kezdtem bele, mert azt tapasztaltam, hogy kis csoportban (kerekasztal) nagyon jó beszélgetni értelmes témákról. Erre szeretnék terek adni itt Székesfehé...

 • Szabados Andrea
  Szabados Andrea

  Szabados AndreaSzabados Andrea

  Meggyőződésem, hogy az emberi kapcsolatokra való odafigyelés és a tudatos gondolkodás kulcstényező az életminőségünkhöz és az üzleti sikerhez. Szenvedélyesen hiszek a változás és a fejlődés erejében.

  Kommunikációs és humánfejlesztési szakember, nemzetközileg akkredit...

 • Szabó Valéria
  Szabó Valéria

  Szabó ValériaSzabó Valéria

  A TEDxConversations keretében megrendezendő beszélgetés arra ad lehetőséget a résztvevők számára, hogy adott témát barátságos, konstruktív légkörben vitasson meg, ezzel is hozzájárulva a magyar vitakultúra fejlesztéséhez, de főként önmagunk épüléséhez.

  A következő beszélgetés témája: 

 • Török Balázs
  Török Balázs

  Török BalázsTörök Balázs

  Manapság rengeteget hallunk az élethosszig tartó tanulásról. Mit is jelent ez ma? A változó munkaerőpiaci helyzet miatt, vagy saját belső elvárásunk miatt van rá szükség? Mi a megfelelő módja? Könyvek, online kurzusok, képzések? Milyen élményeid fűződnek a tanuláshoz?

  A TEDxConversations ...