img

Riskó Bence

Költő, író, slammer

Bemutatkozás:

Bence előadásának nyelve: magyar

Riskó Bence költő, író, szenvedélyes slammer, a Zugpoetry Irodalmi Kör alapító tagja, nevét két antológia is jegyzi. 1993-ban született, végzettségét tekintve idegenvezető, ám zsenge kora ellenére számos más  területen  is kipróbálta már magát. Közel tíz évig volt  tagja a balassagyarmati Szín-Pad-Raszínjátszókörnek, ezalatt több országos, regionális és megyei dobogós helyezést is elért. Dolgozott újságíróként, diákrádiózott, műsort vezetett, és  saját bevallása szerint csavargott is.

Büszke vidéki gyökereire, erős a kapcsolata a palóc kultúrával és az Ipoly-völgy erdeivel, s ez gyakran megjelenik szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató műveiben is. A gimnáziumi évek alatt kötelezte el magát az írás és a költészet mellett. Irodalmi jellegű, nagy szóviharokkal dúsított performanszai mellett hagyományosabb szerepkörben, vőfélyként is tevékenykedik. Úgy tekint a világra, mint egy hatalmas játszótérre, amelyben nekünk kell megtalálni, vagy épp kitalálni a játékokat.

Slamjeinek egyes részeit gyakran énekelve szólaltatja mega közönség számára ismert és nosztalgikus népi- és retro pop dallamokra, miközben mondanivalója, szövegstílusa modern, hetyke, és szemtelenül kritikus. Irodalmi körével, a Zugpoetry fiatal költőivel kiállításokon és interaktív felolvasóesteken küzd az unalmas, iskolás „iroda-lom” egyhangúsága ellen. Céljuk, hogy az agyviharzós, szórakoztató kortárs költészetet - meg úgy általában a kortárs költészetet - közelebb hozzák a magyar közönség szívéhez.

Bence jelenleg első verseskötetén és első regényén dolgozik.

Videók

Kapcsolodó események: