img

Paul Oomen

Zeneszerző, kurátor, technologista

Bemutatkozás:

Paul előadásának nyelve: angol

Paul Oomen zeneszerző és zenei vállalkozó egyedülálló módon ötvözi a színházat, az elektronikus zenét és a technológiát, különleges négydimenziós élményt teremtve. 2015-ben alapította meg Budapesten a Spatial Sound Institute-ot, amely a térbeli hangzás és az immerzív hangkörnyezetek tanulmányozására létrehozott globális kutató-fejlesztő központ.

Az amszterdami származású ütőhangszeres, zongorista és énekes pályafutását színészként és rendezőként kezdte mielőtt színdarabok és operák zeneszerzőjévé avanzsált. 2012-ben alapított, 4DSOUND nevű cégével a tér, a hang és az érzékelés összefüggéseit kutatja. Ugyanebben az évben mutatták be öt órás kompozícióját, melyet a híres feltaláló, Nikola Tesla munkássága ihletett, és amelyben érdekes műfajkeveredés révén a techno találkozik az operával. Ez volt a világ  legelső élőben bemutatott 4DSOUND zenedarabja. A mű Nikola Tesla fejében kavargó zajokat és információkat jeleníti meg, miközben a közönség teljesen elmerül a nézőtéren szétszórtan elhelyezkedő énekesek hangjában, valamint a 4DSOUND rendszerre tervezett techno-hangdesign effektekben, amelyek egyedülálló módon ötvözik a klubhangulatot a színházi élménnyel.

Több mint 60 hasonló produkció fűződik a nevéhez. Számos elismert művésszel dolgozott együtt, mint például Mark Fell, Vladislav Delay, Dasha Rush, Murcof, Biosphere és Lisa Park. Fellépett a Berlin Atonal, az Amsterdam Dance Event, a TodaysArt fesztiválokon és a IX. Montréal-i Szimpóziumon. Az Amszterdami Konzervatórium elvégzése után kitüntetéssel diplomázott a Berlini Művészeti Egyetem zeneszerző szakán. Egyéni hangfilozófiai látásmódjáról előadásokat tart és publikációkat ír.  

Videók

Kapcsolodó események: