img

Kemény Zsófi – Csőre Gábor

Kemény Zsófi: Író, költő, slammer -- Csőre Gábor: színész

Bemutatkozás:

Egy festmény, egy költő és egy színész találkozása ez a produkció. Közös alkotás, amelyet Szinyei Merse Pál festménye ihletett. A Majális a magyar festészet egyik emblematikus műve, amelynek legnagyobb erénye és legmodernebb vonása a szándékolt hétköznapiság és egyszerűség. Szinyei, saját szavaival élve, nem akart mást lefesteni, mint „egy szép tavaszi napot, melyet a városból kirándult víg társaság élvez.

A Majális természetessége ma is megkapó, újszerűsége a kortárs európai festészet tükrében is vitathatatlan. Páratlan az a könnyedség, amely a képen szereplő városi társaságot jellemzi. A jólöltözöttség, a piknikes kosárban lapuló finomságok, a kis gödörben hűlő borospalackok, a szoknya alól kikandikáló csipkék, a gavallérok udvarlása és a hölgyek kacérsága mind-mind egészen idilli, az alkotás főszereplője mégis az a magányos férfi, aki különc módjára, a társaságnak hátat fordítva virágot szedni készül éppen.  

Az ő alakja ihlette meg Kemény Zsófit, aki a Magyar Nemzeti Galéria felkérésére írt verset a festményről. Az alig húszéves író, költő és slammer tizenhét éves kora óta része a kortárs magyar irodalomnak. Utánozhatatlanul laza, okos, szemtelen, ironikus, vagány, mégis finom és érzékeny hangja most Csőre Gábor előadásában szólal meg.

A rendhagyó produkció 2016-ban a Magyar Nemzeti Galéria Textúra című előadássorozatának részeként született. Az évek óta futó, Budapesten már kulteseménynek számító Textúra előadásokon egy-egy képzőművészeti alkotástól  inspirálva kortárs szerzők írnak szövegeket, amelyeket aztán a helyszínen, a képek eredeti környezetében adnak elő a színészek, így egy térben és időben találkozik egymással képzőművészet, irodalom és színház.  A 2016-os Textúrát Valló Péter rendezte, a szövegeket Kovács Krisztina dramaturg gondozta.

Videók

Kapcsolodó események: