img

Gergely Vera

A közérthető fogalmazás szakértője

Bemutatkozás:

Vera előadásának nyelve: magyar

Kommunikációs szakemberként Vera célja, hogy minél többen megismerjék és alkalmazzák a közérthető fogalmazás alapelveit: álma, hogy kötelező legyen minden hivatalos szöveget egyszerűen, tisztán és érthetően megfogalmazni, mivel szerinte állampolgári jogunk megérteni, amit közölni akarnak velünk. 

Cégeknek, jellemzően bankoknak és biztosítóknak segít érthetőbb szövegeket írni. Részben úgy, hogy átírja érthetetlen szakszövegeiket, részben pedig tanácsot ad, illetve tréninget tart. 2015 óta a 444.hu hírportállal együtt társrendezője a Világos?!?-díjnak, amely a legérthetőbb és legérthetetlenebb magyar hivatalos szövegeket díjazza különböző, komoly vagy humoros kategóriákban.

Gyakran tart előadásokat, legutóbb az Országos Bírósági Hivatal (OBH) "Közintézmények közérthetősége" konferenciáján beszélt, ahol az OBH bejelentette, hogy a 2017-es év a közérthetőség éve lesz a bíróságokon.

Következő célja, hogy minél több intézmény és vállalat elkezdjen közérthetően fogalmazni. A “Jogod van érteni!” Facebook-csoport tagjaival azon ötletel, hogyan lehetne ezt a leghatékonyabban megvalósítani.

Gergely Vera közgazdaságtanból és szociálpolitikából diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd informatikai vonalon folytatta pályafutását a Prezinél. 2014 óta foglalkozik közérthető fogalmazással, ekkor indította Világos Beszéd című blogját is. A PLAIN (Plain Language Association International, a közérthető fogalmazással foglalkozó szakembereket tömörítő nemzetközi szervezet) vezetőségi tagja.

Videók

Kapcsolodó események: