img

Forgács Bálint

Kognitív tudós, babakutató

Bemutatkozás:

Forgács Bálint több mint 10 éve foglalkozik kognitív tudománnyal, vagyis az elme és az agy működésével, megismerésével és megismerhetőségével.

Vizsgálatainak egyik részében kiemelt szerepet kapnak a nyelvi funkciók, még pontosabban a metaforák. Több nyelven folytatott kísérleteinek résztvevőivel újszerű, kétszavas metaforákat olvastat (pl. „törött elegancia”), miközben agyi képalkotó eljárások, mint például EEG vagy fMRI segítségével figyeli agytevékenységüket. Mindezzel többek között arra keresi a választ, hogyan értelmezzük, amit a másik ember szavakkal próbál kifejezni, és ezt milyen kognitív mechanizmusok teszik lehetővé.

Az utóbbi időben kutatásai új témákkal bővültek, kísérleti alanyai pedig jelentősen megfiatalodtak: Bálint ugyanis jelenleg kisbabák agyhullámainak mérésével próbál fényt deríteni a nyelv és kommunikáció korai társas vonatkozásaira.

A legújabb kutatások szerint sok szempontból nem tisztázott, hogyan is működik a nyelvi kommunikáció felnőtteknél, az pedig végképp rejtély, hogyan tudják megtanulni a babák a nyelvet: hogyan válnak képessé arra, hogy az információközlést arra használják, hogy megváltoztassák, amit a beszélgető partner gondol. A felnőttek és csecsemők nyelvi kommunikációjának vizsgálatától azt reméli, hogy jobban megérthetjük a kísérleti pragmatika fejlődését az idegtudomány szemszögéből.

Forgács Bálint tanulmányait az ELTE-n és a BME-n folytatotta, ösztöndíjasként kutatott Berlinben, San Diegóban és Párizsban is, és dolgozott a CEU-n. Doktoriját a jobb agyféltekének a metaforikus kifejezések megértésében játszott szerepéről, és a kognitív tudomány tudományos metaforáiról írta. Kísérleteket tervez és futtat, elemzéseinek eredményeit rangos magyar és nemzetközi szaklapok publikálták. Jelenleg az ELTE Babalaborjában dolgozik.

Videók

Kapcsolodó események: