img

Clio Cresswell

matematikus

Bemutatkozás:

Dr Clio Cresswell Ausztrália egyik leginspirálóbb gondolkodója, matematikusa és írója. A Sydney-i Egyetem Matematika és Statisztika Tanszékének adjunktusaként a matematikai gondolkodás evolúcióját és a matematika társadalomban betöltött szerepét kutatja. Clio különös képessége, hogy egymástól első ránézésre teljesen idegen témák között is talál kapcsolatot, ezzel ösztönözve az innovatív gondolkodást és az úttörőnek számító ötletek megszületését.

A nemzetközileg is nagy visszhangot kiváltó „Matematika és szex” című sikerkönyvében e két terület összefonódását kutatja, illetve hogy a matematika hogyan segíti az emberek szexuális magatartásának megértését. Köztudott, hogy a matematika a minták megismerésének és egymáshoz való viszonyának a tudománya; az emberi viselkedést is legfőképpen minták vezérelik, így e tudományág segítségével számos izgalmas és egyedi dolgot tudhatunk meg önmagunkról.

A brit származású matematikusnő életében a kezdetektől fogva jelen van a sokszínűség - gyermekkora nagy részét egy görög szigeten töltötte, majd a dél-franciaországi Cannes-ban tanult vizuális művészeteket. Tizennyolc éves korában azonban ráébredt, hogy nem tud ellenállni sem Ausztrália, sem a matematika vonzerejének, így mindkettő mellett örökre elkötelezte magát, és hamarosan a New South Wales-i Egyetemen szerzett doktorandusz címet. Az energikus és rendkívül lebilincselő professzornő a médiában is rendszeresen szerepel: interjút készít, televíziós és rádiós showműsorokat vezet, cikkeket ír és előadóként is szerepel, de bármit is tesz, hangsúlyozza a matematika jelenlétét életünk minden szegmensében.

Kapcsolodó események: