img

Brett Hennig

Író, aktivista

Bemutatkozás:

Brett előadásának nyelve: angol

A brit non-profit Sortition Foundation társalapítójaként és igazgatójaként Brett Hennig a demokrácia megreformálásán munkálkodik: elképzelése szerint a politikai funkciók és bizottsági tagságok betöltésének legjobb módja az lenne, ha a tisztségviselőket a közösség tagjai közül többszintű mintavételen alapuló véletlen kiválasztással sorsolnák ki. Meggyőződése, hogy a 21. században innováció nélkül nincs igazi demokrácia, és ideje búcsút mondani a választott vezetők szűk körétől túlzottan függő, elavult és antidemokratikus intézményeknek.

Brett szerint már nincs messze az az idő, amikor a helyi, regionális vagy nemzeti ügyekről nem pártpolitikusok, hanem  hétköznapi emberek dönthetnek majd párbeszéd alapú, objektív és igazságos módon, reprezentatív és véletlen mintavétellel létrehozott testületekben. Számos országban már léteznek  ilyen civil csoportok, bizonyítva, hogy a modell működik, és az átlagemberek képesek jó döntéseket hozni.

A politikával kapcsolatos keserű tapasztalatain túl Brettre nagy hatást gyakorolt Michael Hardt és Antonio Negri politikai filozófiáról szóló trilógiája, és elkezdte kutatni a demokratikus hálózatok működését. Több éves kutatásait The End of Politicians: Time for Real Democracy  („A politikusok vége”) című könyvében összegezte, amely hamarosan megjelenik a közösségi finanszírozású Unbound kiadónál. A kötet áttekinti a demokrácia múltját és jelenét, felvázolva, hogyan kaphatnák vissza az emberek a kormányzás lehetőségét.

Brettnek PhD fokozata van asztrofizikából. A Sortition Foundation létrehozása előtt volt  taxisofőr, szoftvermérnök, civil jogvédő, matematikatanár, és  négy fiúgyermekét nevelő főállású apa is.

Videók

Kapcsolodó események: